Sākums » Jaunumi » BIOEKONOMIKA – zivsaimniecības nozarei, Starptautiskā projekta ietvaros

BIOEKONOMIKA – zivsaimniecības nozarei, Starptautiskā projekta ietvaros

Ar bioekonomikas semināru un zivju ēdienu gatavošanas meistarklasēm ir noslēgusies viena no aktivitātēm starptautiskā projekta “Baltijas jūras zivju produktu dažādošana un popularizēšana” (Projekta Nr. 18-00-F043.0443-00001) ietvaros, kuru īsteno biedrība “Liepājas rajona partneriba” sadarbībā ar “Ziemeļkurzemes biznesa asociācija”, Stowarzyszenie Północnokaszubska Lokalna Grupa Rybacka no Polijas un Leader Aktion Österbotten no Somijas. Projekta aktivitātes notika gan Ventspils novadā, gan Pāvilostas novadā, gan Liepājas pilsētā no 25. līdz 28. oktobrim.

25. oktobrī Ventspils novada, Jūrkalnes pagasta “Imantās” notika “Bioekonomikas seminārs zivsaimniecības nozarei”, kurā piedalījās zivsaimniecības nozares pārstāvji un citi interesenti no projekta sadarbības partneru – Ziemeļkurzemes biznesa asociācijas un Liepājas rajona partnerības teritorijām, Somijas un Polijas VRG. Visas iesaistītās rīcības grupas dalījās ar ieguvumiem no līdzšinējiem pasākumiem projekta ietvaros. Lektors Āris Ādlers semināra dalībniekiem sniedza jēdziena skaidrojumus – bioekonomikas, vieta Latvijas un Eiropas rīcībpolitiku kontekstā un bioekonomikas praktiskā nozīme un iedzīvināšana vietējās teritorijas attīstībai. Ļoti interesants bija somietes Anitas Stormas stāstījums par bioekonomikas praksi Somijā. Tika rādīti paraugi izstrādājumiem, kas gatavoti no zivju un roņu ādām, rotas no zivju asakām, kas semināra dalībniekos raisīja lielu sajūsmu. Lai popularizētu Baltijas jūras zivju ēdienus un to gatavošanas prasmes, vakarpusē notika katras valsts pārstāvju zivju ēdiena gatavošanas meistarklases. Polijas pārstāvji demonstrēja laša zupas gatavošanu. Somijas pārstāvji filigrāni izfilēja vimbas, kas skaitās mazvērtīgā zivs, pagatavojot gardu vimbas tartaru. Latvijas pārstāvji gatavoja nēģu pastēti. Visus ēdienus pasākuma dalībnieki varēja arī nodegustēt. Recepšu video būs pieejami informatīvajos stendos un partnerības mājas lapā.

26. oktobrī pasākuma dalībnieki apmeklēja z/s “Kaija” zivju veikaliņu Pāvilostā, kur īpašnieks Jānis Pētermanis pastāstīja par īstenotajiem EJZF projektiem un ar Somijas un Polijas zvejniekiem pārsprieda kopējās problēmas un veiksmes. Tad devāmies uz Pāvilostas Novadpētniecības muzeju, kur vadītāja Irina Kurčanova iepazīstināja ar Pāvilostas vēsturi, kas saistīta ar zvejniecību, interaktīvi varēja pazvejot reņģes un nēģus. Ostas pārvaldnieks Ronalds Griškevics iepazīstināja ar Pāvilostas ostas darbu un perspektīvo jahtu ostas attīstību. Dienas vidū sākās pats galvenais šis dienas pasākums – Baltijas jūras zivju pagatavošanas meistarklase. Šoreiz tika izvēlēts nēģis, sākot ar tā zveju, sagatavošanu pārstrādei un beigās zivju ēdienu pagatavošanai. Devāmies uz Sakas upi un raudzījām, kas ir nēģu murdā! Daudziem tā bija pirmā tikšanās ar dzīvu nēģi. Ilmārs Šnore un Einārs Vārsbergs piedāvāja iespēju piedalīties pilnā ciklā -no nēģa upē līdz nēģim galdā. Kad nēģi izņemti no murda un pārvesti ar ratiņiem mājās, tie tiek apbērti ar sāli un noturēti apmērām stundu. Pa to laiku pasākuma dalībnieki tika pie gardas zivju zupas, kas gatavota uz ugunskura. Kad nēģi savas dzīves gaitas beiguši, tie tika mazgāti un vērti uz iesmiem. Daļa no nēģiem tika cepti uz oglēm, bet daļa kūpināti. Pašu rokām gatavoti, tie bija īpaši gardi! Visas dienas garumā, interesentiem tika sniegta informācija un stāstīts par nēģu ēdieni, specifiku to gatavošanā. Zivsaimnieki mācījās praktiski darboties un gatavot nēģu ēdienus.

27. oktobrī projekta dalībniekiem bija iespēja iesaistīties Pāvilostas Nēģu svētkos, kur varēja baudīt gan kultūras programmu, gan degustēt nēģu zupu un baudīt nēģus un to izstrādājumus un arī iegādāties dažādas citas zivis. Somu kolēģi bija pārsteigti, ka Latvijā pie zivju pārdevējiem veidojas garas rindas, Somijā tas nav vērojams, tādēļ jo svarīgāk ir popularizēt Baltijas jūras produkciju, kas ir arī šī projekta mērķis. Pēcpusdienā Polijas un Somijas kolēģi devās uz Liepāju, kur Aigars Laugalis iepazīstināja ar Liepājas ostu un īstenotajiem EJZF projektiem – zivju burgernīcas izveidi, filetēšanas ceha izveidi un citiem. Dienas noslēgumā kopīgās vakariņās izvērtējām projektā paveikto un iespējamo sadarbību citos projektos.

 

Liepājas rajona partnerības projektu koordinatore
Santa Brāle